Τα Νέα - Πολιτισμός: 100 χρόνια από τη γέννησή του, επιστρέφει στα Τρίκαλα

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 20120 σχόλια

"Στα Τρίκαλα στα δυο στενά σκοτώσανε τον Σακαφλιά", αν και ο περίφημος ποινικός κρατούμενος - από τις τελευταίες έρευνες του μελετητή τού Τσιτσάνη, του Θεόφιλου Αναστασίου - δεν καταγράφεται στα αρχεία των Φυλακών Τρικάλων ούτε ως παρατσούκλι, ενώ τελικά συνδέεται με τις φυλακές Ναυπλίου και Κρήτης (Ιτς Καλέ).

Παρ' όλα αυτά, η πραγματικότητα και η ιστορική αλήθεια δεν εμπόδισαν τον Βασίλη Τσιτσάνη να φανταστεί το στόρι του δημοφιλούς τραγουδιού στα Τρίκαλα, πόλη που έτσι κι αλλιώς υπήρξε καθοριστική για την εν γένει πορεία του κορυφαίου συνθέτη.

Σήμερα επιστρέφει στη γενέτειρα πόλη του και το αρχείο του βρίσκει στέγη στις παλιές φυλακές των Τρικάλων, όπου θα συνοψίζονται και όλες οι μικρές και μεγάλες ιστορίες των τραγουδιών και του βίου του. Σε μια έκταση 4.814 τ.μ. στην οποία δεσπόζει το διώροφο κτίριο των ποινικών Φυλακών Τρικάλων θα στεγαστεί το Κέντρο Ερευνας Βασίλης Τσιτσάνης.

Την ώρα μάλιστα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, έχει ήδη εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικής ανάδειξης της περιοχής (οι εργασίες ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη) ενώ τώρα τρέχει η διαδικασία για να ενταχθούν σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ η επανάχρηση του επάνω ορόφου των φυλακών σε «σπίτι» του Τσιτσάνη και η αποκατάσταση και ανάδειξη και του ισογείου των φυλακών, όπου προσφάτως εντοπίστηκε το μεγαλύτερο οθωμανικό λουτρό της Ελλάδας, αυτό του Οσμάν Σαχ, έκτασης 850 τ.μ.

Βεβαίως και όσον αφορά το νέο «σπίτι» του Τσιτσάνη είχε προηγηθεί το Κέντρο Ερευνας και Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη που συστάθηκε το 2008 με σκοπό την καταγραφή, τη σύνοψη, την προβολή, την ψηφιακή τεκμηρίωση του έργου του λαϊκού συνθέτη και στεγάστηκε προσωρινά στον Μύλο Ματσόπουλου στα Τρίκαλα.

«Ο δήμος της γενέτειρας πόλης τού Τσιτσάνη τιμώντας την αίγλη και τη σπουδαιότητα του έργου του αποφάσισε το 2011 να μετατρέψει τον χώρο των παλιών φυλακών των Τρικάλων σε Κέντρο Ερευνας για τον Τσιτσάνη, αφού πλέον είχαν περάσει στη δικαιοδοσία του» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου Στέλιος Καραγιώργος.



ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ. Οι παλιές φυλακές που ανεγέρθησαν το 1896 και επεκτάθηκαν με δεύτερο όροφο την περίοδο 1954-57 ύστερα από έναν καταστρεπτικό σεισμό, έκλεισαν το 2006 και οι νέες μεταφέρθηκαν έξω από την πόλη. Σήμερα αλλάζει η κάποτε εφιαλτική όψη τους και το έργο θα παραδοθεί σε δύο χρόνια. Μάλιστα όλοι ευελπιστούν ότι θα συμπέσει με τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Τσιτσάνη (18 Ιανουαρίου 1915) που θα έχουμε και το έτος Περισσότερα
Πηγή: http://www.tanea.gr/
Κοινοποίησε :

Δημοσίευση σχολίου


« Προηγούμενο Επόμενο » Αρχική σελίδα
 
Copyright © 2011. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger